Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /www/dragon/www.sarkanyhajo.hu/inc/func.inc.php on line 430
Sárkányhajózás - Sárkányhajózás

Magyar Sárkányhajó Szövetség

1118 Budapest, Rodostó u. 11.
Tel: +36 30 9 33 60 94
Fax: +36 1 246 3244
info@sarkanyhajozas.hu

Sárkányhajózás

Kiváló hangulat - felejthetetlen élmény!

Természet - szép környezet - jó levegő - víz - feeling!

Kiváló hangulat - felejthetetlen élmény! Természet - szép környezet - jó levegő - víz - feeling!

Könnyű tanulás - gyors elsajátítás

játékos versenyhelyzet teremtés - biztonság!

sárkányhajó

Dobos adta ritmus - 20 ember együttműködése egy hajóban, egy célért!

Csodálatos látvány!

sárkányhajó

Mi az a sárkányhajó?

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.

A rendezvényekhez és versenyekhez a hajókat világszerte a rendezők biztosítják.

A különböző színű sárkányfejek, farkak, hajótestek, mezek és a dobok ütemes ritmusa garantálják a látványt és a felejthetetlen élményt.

A sárkányhajó és lapát méretei:

A hajó és a lapát formája és méretei a Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) által meghatározottak.

A hajótest 12,49 méter, a sárkányfejjel és farokkal együtt 13,5 méter hosszú lehet.

A szélessége 1,15 méter. Súlya 250 kg.

A lapát hosszának 105 és 130 cm között kell lennie. Az IDBF 202a szabványa az elfogadott, amely lefelé szélesedő tollú lapát. A toll szélessége 18 cm és szimmetrikus mind két oldala, amelyben kanál nem lehet.

A sárkányhajózás története:

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik.

Qu Yuan Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat.

Innen ered a hagyomány és tart napjainkban is. Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással, és több ezren szurkolnak nekik.

Leszámítva, hogy néhány európai sportoló már korábban részvett ilyen versenyeken, a kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. Az első sárkányhajótestek a hongkongi és szingapúri utazási irodákon keresztül érkezetek Európába.

1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban, és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként.

A következő jelentős állomás 1989, amikor a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulóján szerepelt a sárkányhajózás az ünnepi programban.

1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség, amely 1992-ben a belgiumi Hazewinkelben rendezte meg az első európai klub legénységek közötti Sárkányhajó EB-t.

Ezt követően minden évben (Schwerin, Berlin, Nottingham, Silkeborg, Duisburg) megtartották1997-ig. 1996-ban Silkeborgban, párhuzamosan az európai klub legénység EB-vel, lezajlott az első nemzetek közötti Sárkányhajó EB is. Ezt követte 1997-ben Duisburgban a II., 1998-ban Rómában a III. 1998-tól páros években nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak EB-t.

Az első Sárkányhajó VB-t 1995-ben Kínában, a másodikat 1997-ben Hong-Kongban, a harmadikat 1999-ben Nottinghamben (ezen magyar csapat is képviselte hazánkat és egy negyedik, egy ötödik és egy hetedik helyezést ért el), a negyediket 2001-ben Philadelphiaban, az ötödiket Poznanban, a hatodikat Shanghaiban, a hetediket Berlinben és a nyolcadikat Sydneyben rendezték. A következő VB-ot 2009-ben Prágában rendezik.

Kevesen tudják, hogy a sárkányhajózás a világon a második helyen áll a sportágakat űzők számának "versenyében".

Hazai történeti visszatekintés

Az első sárkányhajó klub Magyarországon Győrben alakult 1997-ben. A Rába Sárkányhajó Club azóta is a sportág legaktívabb képviselője.

1998-ban szintén győri székhellyel létrejött a Magyar Sárkányhajó Szövetség. Magyar csapat több Európa és világversenyen képviselte már hazánkat. Az eddigi legnagyobb sikernek a 1999-es notthinghami VB-én elért IV. hely, illetve 2006-ban a prágai EB szerzett 4 aranyérem könyvelhető el.

Az első sárkányhajó az országba 1998-ban került, amely éveken keresztül egyedüli hírmondóként a Mosoni-Duna habjait szelte.

Az első nagyobb rendezvény a Gazdasági Minisztérium jóvoltából 2002-ben Tatán lett megtartva, amelyen Németországból kölcsönzött 4 hajóval több hazai nagyvállalat legénysége vett részt.

2003-ban a Dragon Aktív kft jóvoltából további hajók érkeztek az országba, így létrejött a lehetősége a több csapatos versenyek, találkozók, csapatépítő rendezvények és fesztiválok megrendezésének.

A Magyar Sárkányhajó Bajnokságok sorozatát a Magyar Sárkányhajó Szövetség indította útjára 2003-ban Csepelen.

Hazánkban a legtöbb résztvevőt megmozgató sárkányhajós események sorozatát 2004 májusában indította útjára a Dragon Aktív Kft, a Rába Sárkányhajó Club és a Magyar Sárkányhajó Szövetség.

Az említett versenyek és rendezvények lebonyolításához a Dragon Aktív Kft. hajók, lapátok, rendezők biztosításával, és szervezőmunkával jelentős mértékben hozzájárult.

Dragon Aktív Kft.